duminică, 8 martie 2009




De pe Mureş pe... Câmpie
Şi La Râciu, tabără de pictură

.






De sus, de pe dealul Săbedului, unde parcă cerul se uneşte cu pământul, satul Râciu, centru de comună, pare „vârât” într-o covată. Dealuri de jur- împrejur, cu o deschidere liniară spre Sânmartin. În aşezarea tăiată în două de apa Comlodului, am ajuns înaintea amiezii zilei de duminică, 13 iulie a.c. Familiar îmi este satul, la şcoala lui mi-am terminat studiile primare, apoi, după ani, am fost dascăl la clasele V-VI. Înaintăm spre inima lui şi, pe uliţa principală, ajungem la casa familiei primarului Ioan Vasu. Deschidem portiţa; o curte spaţioasă şi cu umbră, şi cu lumina soarelui, ne introduce în universul creaţiei. În faţa şevaletelor, bărbaţi şi femei transluceau în culori pastelate idei, imagini felurite, dar mai cu seamă peisaje, flori, case, biserici, portrete. Concentrare în liniştea dimineţii, la umbrare de pomi fructiferi, pe terase de lemn, acoperite. Ne-a întâmpinat maestrul Vasile Mureşan, artist plastic profesionist, cu urarea de „Bun venit”, rapid secondat de Nelu Vasu şi, după câteva minute, de doamna Emilia, gazdele ediţiei întâi a Taberei de pictură de la Râciu.


.
Da. De pe Mureş, pe ... Câmpie, şi la Râciu o reuniune a unui grup de membrii ai Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş (AAPM).Parte dintre ei au fost prezenţi în Tabăra de pictură de la Deda, ediţia a V- ( ultima săptămână a lunii iunie 2008), găzduită prin mărinimia altei familii : Dănilă şi Silvia Buculeu.
Invitaţii lui Ioan şi Emilia Vasu, care şi-au arătat toată bunătatea sufletească, sunt Vasile Mureşan, dr. Liviu Ştef, Rodica Pop, Rareş Cherekeş, Fabian Margit, Culcsar Erzsebet, Culcsar Maria, Rodica Vescan, Teodora Cristina Groza, Hadnagy Gabriella, Carmen Bălănescu, Zajuzon Noemi, Daniela Marcu. Condiţii dintre cele mai bune de lucru, plus mâncare, cazare, etc., etc.
Emilia Vasu: „Vai, cât mă bucur să-i am ca oaspeţi. Oameni minunaţi, spirituali, deschişi la vorbă, la suflet. Atmosferă de vacanţă adevărată”
. Ioan Vasu : „ O mare satisfacţie am în plan spiritual, pe lângă cele de ordin social, gospodăresc. Vom continua şi în anii viitori cu această tabără”. Prof. Rodica Pop : „ Atâta linişte pentru mine, care trăiesc între betoane. Umblu desculţă; pictez. E atât de bine. Legătura cu pământul”. Ilarie Gheorghe Opriş, preşedinte AAP. Mureş : „ Idea organizări unei tabere de pictură la Râciu a plecat de la o discuţie în trei - primarul Ioan Vasu, prof. Vasile Mureşan şi eu- despre realizarea monumentului ca va fi amplasat pe „Grui”, Este a patra tabără de creaţie a anului 2008, din cele zece planificate a fi organizate până la 31 decembrie. A fost gândită să se desfăşoare într-un cadru familial”
Şi a fost ziua a treia a taberei de pictură de la „pod la stupătură”, care se va încheia sâmbătă , 19 iulie, ora 16, cu o expoziţie organizată la Casa de Cultură „ Vasile Conţiu”, din Râciu.
Comuna Râciu, care pentru ceva vremea mi-a fost leagăn al copilăriei şi al începutului de adolescenţă, dimpreună cu satele Beica de Sus ( mult drag mie) şi Urmenişul de Câmpie (judeţul Bistriţa Năsăud), şi-a marcat existenţa în vara anului 2008 prin două evenimente socio-culturale petrecute la sfârşitul săptămânii 14 – 2 iulie . Cel dintâi şi- a dezvăluit valenţele sâmbătă , 19 iulie, la Casa de Cultură „Vasile Conţiu”. În după- amiaza zilei şi-au încheiat activitatea membrii Taberei de pictură, găzduită şi organizată de familia Vasu – Ioan şi Emilia- printr-o expoziţie amenajată în sala mare a aşezământului cultural. În nouă zile de tabără, pictorii Vasile Mureşan, dr. Liviu Ştef, Rodica Pop, Rareş Cherekeş, Fabian Margit, Culcsar Erzsebet, Culcsar Maria, Rodica Vescan, Teodora Cristina Groza, Hadnagy Gabriella, Carmen Bălănescu, Zajuzon Noemi, Daniela Marcu, membri ai Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş (AAPM), au realizat mai mult de 100 de lucrări (pictură în ulei pe pânză). Toate au fost expuse în cadrul expoziţiei cu genericul „Satul transilvan”, vernisată în a prezenţa numeroşi localnici.
Despre ediţia întâi a taberei de creaţie, ca şi despre lucrări şi autori, au vorbit Ioan Vasu, primarul comunei Râciu, preotul paroh Ioachim Soţan, Nicolae Băciuţ, Directorul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Mureş, Vasile Mureşan, îndrumătorul artistic al taberei, Ilarie Gh. Opriş, preşedintele AAP Mureş. Gazdelor taberei de pictură din comuna Râciu, le-au transmis mulţumiri publice dr. Liviu Ştef şi Kulcsar Maria.
Menţionăm participarea extraordinară la vernisaj a pictorului Teodor Moraru, de loc din satul Ulieş, aparţinător Râciului, care a prezentat un panou cu 16 tablouri ce redau peisaje, ocupaţii şi obiceiuri din zona Câmpiei.
Evenimentul doi al sfârşitului de săptămână la Râciu l-a constituit Festivalul Cântecului, jocului şi portului de pe Câmpie, ediţia a II- a, ocazionat de Târgul de Sf. Ilie, organizat duminică, 2o iulie.
Pentru toate acestea, felicitări conducerii Primăriei şi Consiliului local Râciu!
Dorin Borda
( „Cuvântul liber ” 22 iulie 2008)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu